Self-care

Self-care ideeën voor de herfst

Sinds 22 september is het officieel herfst! Vroeger had ik niet zoveel met dit seizoen. Fietsen door de regen en koude mist was nou niet mijn favoriete bezigheid. Tegenwoordig kan ik het veel meer waarderen. Ik houd van de kleuren en geuren van de herfst. Ik vind het mooi om te zien dat de natuur het oude loslaat. Overal vind je gekleurde blaadjes, beukennootjes, kastanjes en eikels. Ook pompoenen, appels en peren laten los van hun stammen, waar vogels en andere liefhebbers gretig op af komen.

Net als de natuur laten wij ook het oude los in de herfst. Dat doen we op een energetische en fysieke laag. Volgens mij is het geen toeval dat veel mensen verkouden worden en de griep krijgen in dit seizoen. Dit is namelijk een teken van je lichaam dat je oude energieën loslaat. Om dit proces allemaal wat aangenamer te maken heb ik hieronder wat ideeën om jezelf wat extra aandacht te geven deze herfst.

Eet seizoensgebonden

Goed voor jezelf zorgen heeft voor een groot deel te maken met wat je eet. Door voor seizoensproducten te kiezen, ben je niet alleen goed bezig voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor jou! Dat komt omdat veel van deze producten in ons eigen land worden verbouwd. Ze hebben niet of minder lang in een opslag gelegen en een minder lange weg afgelegd tot ze bij ons op tafel lagen. De smaak en kwaliteit is vaak beter dan in de rest van het jaar. Daarnaast zijn het verse producten die nog volop vitamines en mineralen bevatten. Genoeg redenen om ervoor te kiezen!

Seizoensproducten van de herfst zijn:

 • Appels, peren en stoofperen, bramen, frambozen, pruimen, vijgen, druiven,
 • Andijvie, groene kool, groenlof, Knolselderij, pompoen, rucola, rode kool, bleekselderij, venkel, wortels, pastinaak, snijbiet, raapstelen
 • Paddenstoelen, aardappelen, noten

Onderstaande video geeft je misschien wat ideetjes voor recepten.

Warme en ontgiftende voeding en dranken

Naast seizoensgebonden eten is het in de herfst ook goed om verwarmende en ontgiftende voeding tot ons te nemen. Wanneer de dagen kouder worden krijgen we vaak al meer zin in warm en kruidig eten. En laat dat nou juist erg goed voor ons zijn!

Planten, kruiden en specerijen die ontgiftend en/of verwarmend werken zijn:

 • Brandnetel, paardenbloem, gember, knoflook, ui, peper, kaneel, kardemom, kruidnagel, kurkuma, peper, chili, vlierbes, Echinacea-wortel, tijm en nootmuskaat.

Ga naar buiten

Het is heel verleidelijk om in de koude maanden lekker knus binnen te blijven zitten. Toch is het goed om naar buiten te blijven gaan. Ook al is het koud en nat. Pak een paraplu, kleed je lekker warm aan en trotseer de regen, kou en mist. Eenmaal buiten merk je waarschijnlijk dat je je een stuk beter voelt. Een beetje vitamine D doet namelijk al wonderen voor je serotonineniveau (gelukstofje). De frisse lucht helpt je hoofd leeg te maken en de geuren en kleuren van de herfst hebben iets gezelligs en troostends. Na een mooie wandeltocht zal je thuiskomen met een gevoel van voldoening. Dat heb je in de zomer toch wat minder.

Loslaat ritueel

Iets moois om deze herfst te doen is een ‘loslaat ritueel’. Bij zo’n ritueel gaat het erom dat je alles wat je niet meer dient loslaat. Dat kan op allerlei manieren. Hieronder beschrijf ik er één.

 • Maak een lijst met alles wat je niet meer dient. Ga er echt even voor zitten en neem jezelf serieus. Denk aan de waarden, gedachten en overtuigingen die je hebt. Welke belemmeren je? Denk ook aan de mensen met wie je omgaat. Zijn er personen die je beter los kan laten? Andere dingen voor op je lijst kunnen te maken hebben met spullen of gewoontes.
 • Als je lijstje klaar is herhaal je hardop al je punten. Je kan ze ook in gedachten voorlezen. Hiermee bevestig je je intenties.
 • Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om je lijstje te vernietigen. Je kan hem verbranden maar ook uit elkaar scheuren. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Doe leuke en ontspannende dingen

Omdat we in de herfst veel loslaten is het extra belangrijk om ook fijne dingen te doen. Leuke en ontspannende activiteiten om te doen zijn bijvoorbeeld:

 • Een pompoenboerderij bezoeken
 • Een nieuw herfstrecept maken
 • Iets knutselen van bladeren of dennenappels die je hebt gevonden
 • Je huis helemaal in herfstsfeer decoreren
 • Een vogelhuisje of voederbakje maken of kopen en ophangen
 • Een filmmarathon houden of een leuke serie kijken
 • Begin met dat boek dat al eeuwen in de kast ligt
 • Een leuk gezelschapsspel of een computergame spelen
 • Ontspannen in bed, op de bank of in bad liggen met een kopje thee, kaarsjes en een muziekje

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt gekregen om deze herfst fijn door te komen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geen Reacties

  Laat een bericht achter...