Review Vrouwelijke gezondheid

Lady-Comp review na 5 jaar

In mijn zoektocht naar een natuurlijke vorm van anticonceptie kwam ik de Lady-Comp tegen. De Lady-Comp is een cycluscomputer die werkt op basis van je basale lichaamstemperatuur. Na veel reviews te hebben gelezen en onderzoek te hebben gedaan heb ik samen met mijn vriend besloten er een aan te schaffen. Het is nu 5 jaar later en ik ben nog steeds erg tevreden met de Lady-Comp. Het leek mij daarom een goed idee om er een review over te schrijven.

Methode

Elke vrouw heeft een unieke menstruatiecyclus. Deze is niet standaard 28 dagen lang (daarom zijn methoden die daar vanuit erg gaan onbetrouwbaar). Tijdens je cyclus ben je slechts 6 dagen vruchtbaar. Dit zijn de 5 dagen voor de ovulatie en de dag erna. Tijdens de ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur 0,25 tot 0,45 graden ten opzichte van je basale temperatuur. Wanneer je ongesteld wordt, daalt je temperatuur weer.

De Lady-Comp houdt rekening met al deze factoren en gecombineerd het met menstruatiedata van meer dan een miljoen cycli. Dankzij een complex algoritme kunnen zo de vruchtbare en onvruchtbare periodes worden berekend voor elke vrouw.

Voor je begint

Voordat je de Lady-Comp in gebruik kan nemen is het belangrijk dat je gestopt bent met de pil en iedere andere vorm van hormonale anticonceptie. Als je gestopt bent met de pil krijg je eerst nog een onttrekkingsbloeding, dit is geen menstruatie. De dag na deze bloeding mag je beginnen met meten.

Eerste gebruik en werking

Voordat je met de Lady-Comp begint, stel je een dag van tevoren een wektijd in en zet je de wekker aan. Deze tijd kan je later altijd nog aanpassen. Het tijdsbestek waarbinnen je meet is 3 uur voor en 3 uur na deze wektijd. Je herkent de meetperiode aan het thermometersymbool op het startscherm.

Als de wekker is gegaan klik je op de knop om de wekker uit te zetten. Je doet de thermometer onder je tong en klikt nog een keer op de knop om te beginnen met meten. Ben je niet wakker geworden met de wekker en wil je meten? Dan klik je ook twee keer op de knop: een keer om de Lady-Comp aan te zetten en nog een keer om te beginnen met meten. Na ongeveer een minuut meten hoor je een piepje. De Lady-Comp heeft je temperatuur gemeten en deze staat nu op je scherm.

Bovenin het scherm staat ook een bolletje met een kleurtje:

  • Rood gloeiend = verwachte ovulatie (prognose)
  • Rood = vruchtbare periode
  • Geel = leerfase
  • Groen = onvruchtbare periode

Bij de eerste meting zal dit bolletje waarschijnlijk rood of geel zijn omdat de Lady-Comp je cyclus nog moet leren kennen. Als je niet zwanger wilt worden, gebruik dan een voorbehoedsmiddel als het bolletje geel of rood is. De grafiek hieronder illustreert het proces van de vrouwelijke cyclus met de aanduiding op de ladycomp.

Na de eerste meting

In het begin zal je vooral veel gele en rode bolletjes zien. Hoe langer je de Lady-Comp gebruikt, hoe sneller je groene bolletjes zult gaat zien. Dit hangt ook af van de lengte en regelmaat van je cyclus en hoe consistent je bent in het gebruik. Wanneer je ongesteld bent geworden kan je een M aanvinken. Dit is het begin van een nieuwe cyclus.

De wekker kan je uitzetten als je dat zou willen. Het geluid is namelijk niet zo prettig, dus misschien gebruik je liever een andere wekker. De tijd van de meetperiode staat nog wel ingesteld. Zorg er dan ook voor dat je nog steeds binnen het ingestelde tijdsbestek meet.

Verder kan je nu in de Lady-Comp allerlei statistieken en gegevens inzien omtrent jouw cyclus. Denk aan: de gemiddelde cyclusduur, cyclusverloop in een grafiek en gemiddelde temperatuurstijging na de eisprong. Deze gegevens krijgen steeds meer vorm naarmate je de Lady-Comp langer gebruikt.

Hoe betrouwbaar is de Lady-Comp?

De Lady-Comp heeft een Pearl-index van 0,7. Dit is vergelijkbaar met de pil die een Pearl-index heeft van 0,1-0,9. Net als met de pil of andere anticonceptiemethodes, heeft ook de betrouwbaarheid van de Lady-Comp te maken met correct gebruik.

De betrouwbaarheid van de Lady-Comp valt of staat met het dagelijks betrouwbaar meten van de basale lichaamstemperatuur. Alcoholgebruik, minder dan 6 uur slaap, het vergeten van metingen, kopersuppletie, extreme diëten en het nemen van medicijnen kunnen ‘’abnormale’’ waarden geven. Koorts kan de Lady-Comp herkennen vanaf 37.80 graden, maar ook dan wordt aangeraden om niet te meten omdat je temperatuur ook daar net onder kan liggen als je ziek bent en temperatuurverhoging hebt.

Het mooie van de Lady-Comp is dat hij een geel of rood bolletje aangeeft wanneer hij niet zeker weet of je in je onvruchtbare periode zit. Wanneer je je aan de instructies houdt en consistent bent in het gebruik zou het betrouwbaar moeten zijn.

Overweeg je om hem te gebruiken? Dan raad ik aan om goed naar je gevoel te luisteren en kritisch te zijn naar jezelf. Als je van jezelf weet dat je er niet consistent mee bent, dan is deze methode misschien niet voor jou. Lijkt het je wel wat, maar wil je nog meer zekerheid? Dan zou je eens kunnen kijken naar een methode als FAM om het mee te combineren (fertility awareness methode uit het boek taking charge of your fertility). Zo’n methode gaat uit van meer factoren dan je temperatuur.

Mijn ervaring na 5 jaar

Na 5 jaar ben ik nog steeds erg blij dat ik samen met mijn partner de keuze heb gemaakt om de Lady-Comp aan te schaffen. Omdat ik nog wel eens onregelmatige cyclussen had vanwege hormonale disbalans (variërend van 28 tot 70+ dagen), vond ik het in het begin wel spannend. Want hoe zou de Lady-Comp hierop reageren?

Mijn ervaring is dat de Lady-Comp redelijk goed om kan gaan met onregelmatige cyclussen. Het enige wat kan gebeuren is dat ik wat meer gele of rode dagen heb. Daarnaast heb ik in 5 jaar 2 keer een heel lange cyclus gehad waarbij de Lady-Comp alle kleuren bolletjes weergaf, wat betekende dat ik mogelijk zwanger kon zijn. Een dag of wat later kreeg ik een ovulatie, ik kon dus helemaal nog niet zwanger zijn.

Omdat ik de Lady-Comp combineer met FAM, weet ik hoe mijn lichaam werkt. Naast mijn temperatuur kan ik aan allerlei andere factoren zien waar ik in mijn cyclus ben. Daarom wist ik ook vrijwel zeker dat ik niet zwanger was. De combinatie met FAM geeft mij dus meer zekerheid.

Het is nog nooit gebeurd dat de Lady-Comp een groen bolletje aangaf terwijl het eigenlijk rood of geel was. Na vijf jaar gebruik ben ik daarom ook nog steeds tevreden. Ik ben tot nu toe niet ongewenst zwanger geworden. Zou ik op een gegeven moment wel kindjes willen, dan weet ik wanneer het kan. De Lady-Comp heeft mij veel meer inzicht in mijn cyclus gegeven. Toch zou ik nooit de Lady-Comp enkel op zichzelf aanraden, maar altijd in combinatie met bijvoorbeeld FAM. Dit omdat je cyclus uit meer factoren bestaat dan enkel je temperatuur. Vooral als je net als ik een onregelmatige cyclus hebt, is het wellicht fijn om meer zekerheid te hebben.

Kosten en waar kopen

De Lady-Comp kan je bestellen op de website: ladycomp.nl. De aanschaf van de Lady-Comp is niet goedkoop, maar wel eenmalig. De prijs is € 445,-. Je krijgt dan alles wat je nodig hebt: een gebruiksaanwijzing, oplader en batterijen en een opbergdoosje.

Naast de Lady-Comp zijn er ook een paar alternatieven:

  • Lady-Comp baby € 545,-: is een upgrade van de Lady-Comp, meer gericht op het zwanger worden.
  • Pearly € 345,-: een simpelere, wat kleinere variant van de Lady-Comp.
  • Daysy € 289,-: Een simpelere, kleinere variant van de Lady-Comp met minder opties in het apparaat zelf. Wel heeft Daysy een app waarin je meer gegevens kunt inzien.

Welke het best bij je past hangt af van je voorkeur. Ben je geïnteresseerd in deze vorm van anticonceptie? Laat je dan goed informeren. Op hun website vind je nog veel meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geen Reacties

    Laat een bericht achter...