Boektip Vrouwelijke gezondheid

Boektip: Taking Charge of Your Fertiliy

Taking Charge of Your Fertility is een boek dat gaat over vrouwelijke gezondheid. Meer specifiek over de vrouwelijke cyclus, natuurlijke anticonceptie en zwangerschap. Onderwerpen waar veel vrouwen helaas net iets te weinig vanaf weten.

In verschillende culturen ligt er nog steeds een taboe op het praten over zaken die met de vrouwelijke cyclus en vruchtbaarheid te maken hebben. In de westerse cultuur is dit ook het geval (gelukkig wel steeds minder). Ook op scholen wordt er weinig aandacht aan de vrouwelijke cyclus besteed. Daarnaast weet een groot deel van de medische en farmaceutische industrie bar weinig over de vrouwelijke gezondheid en vruchtbaarheid en/of delen ze het niet. Daardoor worden veel dingen zoals een onregelmatige cyclus, menstruatie of vaginale afscheiding als raar of vies gezien, terwijl het heel normaal is.

Zo is het huidige medische model gebaseerd op een standaard cyclus van 28 dagen. Duurt je cyclus korter of langer, dan is er ‘iets mis’. Mij werd daarom op jonge leeftijd aangeraden de pil te slikken om zo meer regelmaat erin te krijgen. Ook bij klachten als PCOS of PMS en dergelijke wordt er onvoldoende aandacht besteed aan de oorzaak. Artsen en medici schrijven de pil of andere synthetische en onnatuurlijke middelen voor als oplossing. Het is echter nooit een oplossing maar symptoombestrijding. Veel vrouwen beseffen niet dat dit ontzettend schadelijk is voor zowel hun fysieke als mentale en emotionele gezondheid. De hoogste tijd dus om ons hier meer bewust van de worden. Taking Charge of Your Fertility = neem de leiding over je vruchtbaarheid!

Voor wie is dit boek geschikt?

Dit boek is geschikt voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd en iedereen die meer wil begrijpen over de vrouwelijke gezondheid en haar cyclus. Het boek geeft niet alleen inzicht in natuurlijke (anti)conceptie, maar ook in de algemene gezondheid en het welzijn van de vrouw. Ik vind het een aanrader voor iedere vrouw omdat het in mijn ogen veel informatie bevat die eigenlijk algemeen bekend moet zijn.

De auteur

De auteur van het boek is Toni Weschler. Ze heeft een masterdiploma in volksgezondheid en is gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid. Ze in voorlichter en geeft lezingen en les over vruchtbaarheid. Ze is een groot voorstander van educatie over de vrouwelijke vruchtbaarheid om zo vrouwen in hun kracht te zetten.

Wat je kan leren van dit boek

Het boek heeft meer dan 500 bladzijdes. Er valt ook veel te leren uit dit boek. Hieronder som ik de belangrijkste dingen op.
Je leert:

  • Wat normaal en abnormaal is als het gaat om de vrouwelijke cyclus;
  • Welke hormonen de cyclus beïnvloeden;
  • Verschillende manieren om te herkennen waar je in je cyclus zit;
  • Een natuurlijke manier van anticonceptie;
  • Hoe je je kans op zwangerschap vergroot;
  • Hoe je om kan gaan met miskramen en onvruchtbaarheid;
  • Wat de drie meest voorkomende aandoeningen zijn waarvan alle vrouwen op de hoogte moeten zijn: PCOS, endometriosis en cysten;
  • Wat je kan doen bij PMS.

Voorbeeld van een birth control & pregnancy chart.

Natuurlijke manier van anticonceptie volgens het boek

De methode die wordt omschreven in het boek heet de ‘Fertility Awareness Method’ (FAM). Deze methode is gebaseerd op wat eigenlijk basis biologie moet zijn. Bij deze methode breng je voor jezelf tekenen van vruchtbaarheid in kaart. De drie belangrijkste zijn: je basale lichaamstemperatuur, de positie van je baarmoederhals en vaginale afscheiding.

Omdat de vrouwelijke cyclus zo verschillend is per persoon en per situatie, is er geen standaard voor wanneer je een ovulatie of menstruatie hebt. Daarom zijn methodes die daar wel vanuit gaan erg onbetrouwbaar. Dit zijn alle methodes die uitgaan van een standaard cyclus van 28 dagen (zoals de Rythm Method). FAM gaat uit van de unieke vrouw en houdt rekening met allerlei verschillende factoren. Het is gebaseerd op het observeren en in kaart brengen van wetenschappelijk bewezen tekenen van vruchtbaarheid.

De effectiviteit van FAM is vooral afhankelijk van het bijhouden en herkennen van de tekenen van vruchtbaarheid. Wanneer je het gebruikt als anticonceptie geldt: hoe minder consistent je hiermee bent, hoe onveiliger het wordt (bv. teveel metingen vergeten, niet op dezelfde tijden meten of veel alcohol drinken).

Zelf gebruik ik de informatie uit dit boek in combinatie met de Lady-Comp. De lady-comp gebruik ik al 5 jaar en gaat enkel uit van de basale lichaamstemperatuur. Dat gecombineerd met FAM zorgt ervoor dat ik mijn cyclus goed kan inschatten.

Conclusie

Als er één boek is dat ik elke vrouw kan aanbevelen, dan is dat ‘Taking Charge of Your Fertility’. Het bevat zoveel informatie en inzichten die iedere vrouw in mijn ogen zou moeten weten. Ondanks dat het een vrij dikke pil is, is het een licht boek. Het bevat veel plaatjes en voorbeelden waardoor je er makkelijk doorheen komt. Toni Weschler schrijft op een luchtige en begrijpelijke manier en voegt ook een vleugje humor toe hier en daar. Het is denk ik een boek waar elke vrouw zich wel in kan herkennen.

Het boek is tot nu toe enkel nog in het Engels beschikbaar en kost €16,25 (paperback) bij Bol.com.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geen Reacties

    Laat een bericht achter...